2 febr. 2020 ‘Hang je eigen kunst op’

Wie hangt er nou z’n eigen kunst op?
Met deze vraag worstelden de organisatoren van Zie Overschie de afgelopen weken toen zij de aftrap van Zie Overschie aan het voorbereiden waren. Een dierbaar schilderij inleveren en dan maar afwachten waar het komt te hangen en hoe er mee wordt omgegaan. Wie doet dat nou? Op 26 januari, de inleverdag voor de schilderijen, was de spanning voelbaar in het Museum Oud Overschie. Werden het er 20 à 25, een veel gehoord aantal, of toch nog meer zoals de organisatoren natuurlijk hoopten. Tot ieders verrassing werden bijna 60 schilderijen ingeleverd en konden we tezamen met de aquarellen die waren gemaakt bij de cursus aquarelleren in totaal ongeveer 80 kunstwerken ten toon stellen in het Museum en de Grote Kerk. Daarmee werd op zondag 2 februari de eerste activiteit van Zie Overschie een onvergetelijke.

Dat in de Pastorie Petrus’ Bandenkerk iedereen z’n eigen waardevolle schilderij kon laten taxeren, was natuurlijk een fantastische publiekstrekker. Van een heuse Dali en een Anton Pieck tot aan een stoffig
rommelmarktexemplaar, alles passeerde de revue.

De Kunstuitleen Rotterdam had voor deze gelegenheid de Pastorie van fraaie kunst werken voorzien om de ogen te strelen van de wachtenden op een taxatie.

Het meest verrassend was nog wel de grote variëteit van de ingeleverde kunstwerken en de verhalen die daarachter schuil gingen. Spontaan kwamen de verhalen naar boven die onlosmakelijk verbonden waren aan de meegebrachte kunst. “We hadden eigenlijk iets met al die verhalen moeten doen”, zo was de spontane reactie bij de evaluatie van deze dag.

Een vijfluik van een schoolklas van de Albert Schweitzer voor een groener Overschie naast een schilderij waarbij een enorm cruiseschip Overschie komt binnenvaren, het waren geen toevalstreffers maar rake verbeeldingen van Overschiese burgers.

Dat deze dag samenviel met “Muziek bij de Buren” was een prachtig toeval, dat voor een ontspannen gezellige sfeer zorgde.

 

 

Tekst: Ger Vroegindeweij (februari 2020)

Voor meer foto’s: zie tabblad foto’s ‘Hang je eigen kunst op’.

Voor meer verslagen zie onze facebookpagina: www.facebook.com/zieoverschie/